• Klikni za veliku sliku...

    Važne stvari u životu!

    Profesor filozofije je pred razredom, a ispred sebe ima nekoliko predmeta. Kada je sat počeo, bez riječi uzima u ruke veliku praznu staklenku od krastavaca i počinje je puniti kamenjem promjera oko 5 cm. Onda je upitao studente da li je staklenka puna. Oni su se složili da je. Profesor onda uzme kutiju sa šljunkom i naspe ga u staklenku. Staklenku je malo protresao, i naravno, šljunak je, kotrljajući se popunio prostor između kamenja. Onda je ponovo upitao studente da li je staklenka puna. Složili su se da je uz smijeh. Profesor dalje uzima kutiju sa pijeskom i nasipa ga u staklenku. Naravno pijesak je popunio sve ostale šupljine.

    ''A sada'' – kaže profesor, ''hoću da zamislite da je ovo vaš život! Kamenje predstavlja važne stvari – vašu obitelj, vašeg partnera, vaše zdravlje, vašu djecu – sve ono što bi vaš život činilo punim i onda kada bi sve druge stvari nestale. Šljunak su sve druge stvari koje su važne kao što je posao, kuća, auto. Pijesak je sve drugo – sitnice. Ako u staklenku prvo stavite pijesak, za kamenje i šljunak neće ostati mjesta. Isto važi i u životu. Ako sve vrijeme trošite na nevažne stvari, nećete imati prostora, odnosno vremena, za ono što vam je važno. Obratite pažnju na one stvari koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se sa djecom. Nađite vremena da odete kod liječnika na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na ples… Uvijek će biti vremena za posao, da se očisti kuća, pozovu prijatelji na večeru… Pobrinite se prvo za kamenje, za ono što je zaista važno. Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pijesak!''

    A, onda, jedan student uzme staklenku za koju su se profesor i svi studenti složili da je puna, i natoči konzervu piva u nju. Naravno, pivo je popunilo sve ostale šupljine u staklenki. Sada je ona zaista bila puna.

    Pouka je: koliko god da vam je život ispunjen, uvijek ima prostora za PIVO!!!!!