mobile spy trial version 30 day windows 8 article source click the following article Iphone 5 spy app uk withaut jailbreak Spy What is the best iphone spy software Iphone 3gs spy software visit web page Mobile spy Best Iphone 4s spyware best visit web page How to Iphone Spy Iphone spyware Track your cheating spouse with phone software Software to view text messages Spy mobile for pc Phone log How do u tap a cell phone Spying bubble app learn more here Cell phone gps tracking app please click for source Tracking app iphone check this out Cell phone tracker cheating spouse click to see more Cell Spy click at this page How Spy on a phone anywhere Sony xperia z spy software Android spy apps like snapchat software for tracking mobile phone by imei number spy software nokia location tracking 501c3
 •  

  POVIJEST PIVA

   

  Pivo je jedno od najpopularnijih alkoholnih pica.

  Prakticki se konzumira u svakoj zemlji svijeta pa tako i kod nas. Tijekom 1985. ekipa Nacionalnog škotskog muzeja iz Edinburgha iskopala je u Rumu, na jednom od hebridskih otoka, posudu od terakote s nepoznatim sastojcima, iz neolitskog doba. Analizom tog nalaza dobiven je naputak za pivo, koje se pravilo iz ukomljene zobi, jecma, meda i paprati.

  Ovo pice, za koje mnogi tvrde da je zapravo jelo, koristilo se vec u pretpovijesnom razdoblju. Proizvodili su ga Kelti, Germani, Slaveni i Skiti... Proizvodilo se iz jecma, pšenice, zobi i heljde, a mnogi stari narodi zacinjali su ga raznim mirodijama i medom. Današnji glavni sastojak - hmelj poceo se koristiti tek u VIII stoljecu. Opcenito se drži da su pivopijska središta u starom vijeku bila u Armeniji, Mezopotamiji i Egiptu. Iz tih su podrucja pivo poslije preuzeli Grci i Rimljani.

  Od pamtivjeka je bilo sredsvo za osvježenje i uživanje, ali i hrana, pa i lijek. Prinosilo se kao žrtva bogovima, koristilo se u religioznim obredima, ali ipak iznad svega bilo je pice obicnih smrtnika. Pili su ga još stari Sumeri i cuvali tajnu njegovog pravljenja. Kralj Hamurabi ga je uvrstio u svoj zakonik i trgovao njime sa svojim susjedima. Faraoni su ga nosili sobom na svoj put u zagroban zivot, ali su njime pojili i radnike koji su gradili piramide, da bi za njega bili spremni. Pili su ga stari Grci, prije nego što je vino osvojilo ovo podrucje. Rimljani su ga naslijedili, a plemena koja su im oduzela sjaj nosila na sve svoje pohode. Ni jedan poznati ep nije spjevan, a da mu u njemu nije posvecena dužna pažnja. To je oduvijek bilo pice koje je donosilo osvježenje, utaživalo glad, davalo snagu i poticaj, ali i umirivalo i opuštalo.

  Oduvjek su ga pili i bogati i siromašni, iz zlatnih vrceva i glinenih vrceva, da bi osjetili njegova dragocijena svojstva. Pilo se da bi se umoran težak nakon teškog rada okrijepio i povratio u život, ratnik dobio energiju za napore koji ga ocekuju, žedan napojio i osvježio, opterecen opustio i odmorio, bolestan okrijepio i razveselio, a onaj koji pati od nesanice lakše utonuo u san. Djeluje kao hrana i kao lijek. Ono utaži glad, ali i osnaži organizam. Smiruje živce, a oživi cijelo tijelo. Naravno mora se piti sa razumom i sa mjerom. Oni koji su se o to oglušili osjetili su posljedice.

  Pivo se našlo i u prvom pisanom zakoniku na svijetu - Hamurabijevom zakoniku (uklesanom klinastim pismom na stupu od crnog diurita - vrsta kamena vulkanskog porijekla). Hamurabi, babilonski kralj (1729. - 1686.g.p.n.e.) kaže: "Pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokoj cijeni".

  Zna se da je tada pivo bila jedna od svakidašnjih potreba da bi se ugasila žed, a i zbog njegove energetske vrijednosti. Kopaci kanala i muškarci zaposleni u polju dobivali su dnevno do pet litara piva, a žene koje su obavljale teže fizicke poslove dvije do tri litre.

  Rijec pivo (birra, bier, beer, bire) nastala je u samostanima negdje izmedu šestog i sedmog stoljeca, u vrijeme kad se pivu pri varenju poceo dodavati hmelj. U srednjem vijeku proizvodnjom pive bavili su se samostani, a danas je to snažna grana industrije. Najveci proizvodaci su Njemacka, Velika Britanija, SAD, zatim Ceška, Belgija i Irska.

  Povijest piva se nastavlja kroz Sumerane, Etrušcane, Rimljane, nordijske barbare i nakon toga kršcansku europu. Redovnici su bili prvi koji su pivu pridodali hmelj - iz "medicinskih" razloga, a i radi boljeg konzerviranja. Ono je proglašeno kršcanskim ljekovitim napitkom", što ga je trebalo ukljuciti u samostansku prehranu, a smjelo se piti i u dane posta.

  U pocetku, pravljenje piva bilo je iskljucivo žensko umijece. žene su bile te koje su ga varile i prodavale, a ako bi izazvalo cudno ponašanje pretjerano revnih gostiju, zbog toga bi bile i spaljivane kao vještice. Slavu pravljenja dobrog piva, kasnije su preuzeli svecenici i cesto po njemu postajali daleko poznatiji nego po duhovnim nacelima. Pivo je postalo unosna radinost, a umijece njegovog pravljenja donosilo je ugled i prestiž. Na njemu su bogati postajali još bogatiji, a siromašni su na njega trošili posljednju paru.

  Pivo se pije u svakoj prilici. No dok je kod nas gotovo šokantno piti pivo uz ribu, to je sasvim uobicajeno u Belgiji, Njemackoj, Engleskoj... Uzgred, u tim zemljama jede se cešce i više ribe nego kod nas. Kad se pije puno pive, jednostavnije je piti toceno. No, poznavatelji tvrde da je ipak puno ukusnije pivo iz boce

  Prva obrtnicka pivovara u Hrvatskoj bila je u Zagrebu i to 1721. godine. 

  Zagrebacka pivovara oko 1900. godine