click at this page Spy on mobile phone from computer Can you spy on someone elses text messages Iphone 5 spy app uk withaut jailbreak Spy on here Iphone 3gs Spy click at this page Best spy Iphone 4s spyware best Sms tracker app for iphone How Iphone tracking software for windows Spy android 4 Iphone spyware prevention Track your cheating spouse with phone software Software to view text messages Spy mobile for pc Phone log How tap Spying Spy on iphone 6 Plus sms read more Gsm tracker Tracking app iphone Cell phone live call tapping software click at this page click Cell phone voice monitoring software Spy on cellphone Gps phone tracker spy device How to track a blackberry without software Spy on Sony xperia Android spy apps like snapchat to buy northern spy apple trees click to see more
 •  

  PRAVILNA DEGUSTACIJA PIVA

   

  Poput degustacije vina, i degustacija piva ima svoje zakonitosti.

  Jeste li sigurni da znate dobro popiti pivo?

   

   

  Degustacija:

  1. Prostor u kojem ćete degustirati pivo trebao bi biti dovoljno osvjetljen kako biste ocjenili bistrinu i boju piva. Do vas ne bi smjeli dopirati nikakvi strani mirisi.

  2. Čaša u koju se ulijeva pivo mora biti savršeno čista, bez ogrebotina i dovoljno velika da u nju stane i vaš nos dok ispijate gutljaj dragocijene tekučine. Na taj ćete način najbolje osjetiti i miris piva.

  3. Prije degustacije piva ne jedite jako začinjenu i masnu hranu. Također ne koristite after-shave, parfem, ruž za usne i druge kozmetičke preparate.

  4. Prije otvaranja, provjerite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga.

  5. Osjetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno, ali ni tu nije dobro pretjerivati. Idealna temperatura za pivo kreće se izmedju 22-25 Celzijevih stupnjeva. Ostavite se mitske predodžbe o "ledenoj pivi" jer na preniskoj temepraturi nećete moći osjetiti nikakvu aromu piva.

  6. Kada otvarate bocu obratite pažnju na količinu pjene i kako reagira ugljični dioksid prilikom otvaranja čepa.

  7. Kada ulijevate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad ste ispunili otprilike dvije trećine čaše možete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i pjenu. Uz pivo uvijek mora ići pjena, a pjena se mora uzdizati i preko ruba čaše.

   

  8. Kad ste pivo natočili u čašu smjesta ispitajte miris (slično kao i kod vina). Naime, mnogi aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa zrakom. Osjećate li aromu sladora? Vuče li na citron, cvijeće ili na svježe pokošenu travu?   

  9. Zatim ispijte jedan veći gutljaj. Za razliku od vina pivo se ispija u večim gutljajima i usna šupljina mora biti puna. Osjetite i usporedite odnos između temperature, arome i stupnja zapjenjenosti.

  10. Nikad ne mučkajte pivo u ustima!!!! Samo pustite da klizne niz vaše grlo. Pokušajte usporediti odnos temperature, arome i stupnja zapjenjenosti prije i poslije gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte odrediti okus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suh? Zadržava li se u ustima ili brzo nestane?

  11. Još jedanput pomirišite pivo. Neke arome dolaze do izražaja minutu do dvije nakon otvaranja boce. Zatim ponovno ispijte jedan dobar gutljaj i usporedite rezultate s onima na početku testa.

  12. Kako biste "resetirali" svoja osjetila koja sudjeluju u testiranju piva, dovoljani su nezasoljeni krekeri ili običan kruh.

  13. Ponovite još jedanput cijeli postupak.

  14. I kad ste se već odlučili da je to pivo bas za vas pijte ga dok ne legnete…( op.a )

   

  Ocjenjivanje kvalitete piva

  Postoji mnogo načina ocjenjivanja kvaliteta piva. Jedan od najprihvatljivijih metoda je metoda po Fredu Eckhardtu koji se tretira kao jedan od največih poznavalaca piva. Napravio je nekoliko kategorija koje su bitne u analizi i koje pojedinačno ocjenjuje. Zbroj tih ocjena daje broj koji označava kvalitetu određenog piva. Maksimalan broj bodova po ovoj metodi je 20.

   

  Postoje slijedeće kategorije koje se ocjenjuju:

  1. IZGLED (maksimum 3 boda):

  ocjenjuje se izgled i stabilnost pjene

  provjerava se sediment na dnu boce

  ocjenjuje se izgled piva u čaši

   

  2. MIRIS (maksimum 4 boda):

  ocjenjuju se opcć miris, bouquet i prisustvo mirisa hmelja

   

  3. OKUS (maksimum 10 bodova):

  ocjenjuje se kvalitet hmelja;

  provjerava se odnos slada i alkohola

  određuje se karakter piva

  ocjenjuje se okus koji ostaje u ustima

  i gustoća

   

  4. Opći dojam (maksimum 3 boda)

   

  Primjer ocjenjivanja:

  Pivo
  Stella Artois
  Proizvođač
  Interbrew S. A., Belgium
  Izgled
  2 (boja zlatna)
  Miris
  3 (slab vocni)
  Okus
  9 (srednje gorko, sadrzi dosta ugljik-dioksida, srednje gusto, ima vocni ukus)
  Opći dojam
  3
  Ukupno
  17
  Komentar

  Zanemarimo pjenu koja brzo pada i slab miris. Ovo pivo ima odličan okus. Pored toga, "Stella Artois" ima fantastičnu ambalažu (nije mnogo bitno, ali lijepo je vidjeti etiketu sa temperaturnom naljepnicom).

   

  Temperature piva na kojima određeno pivo pokazuje svoju kvalitetu

  Različiti proizvođači piva preporučuju optimalne temperature na kojima se piju njihova piva. Međutim, u ovisnosti od vrste, podvrste i od sastojaka piva mogu se dosta precizno odrediti temperature na kojima pivo daje najbolji kvalitet. Naprimer, Pilsneri se služe na dosta niskim temperaturama, oko 0°C, dok većina britanskih aleova, portera i stouta na temperaturama podruma ("British Cellar Temperature"), od 5°C do 11°C, neki čak i do 13°C.
  Temperatura dosta utječe na okus piva. Što je hladnije, manja je i količina ugljičnog dioksida, samim tim manje je izražen okus i miris piva. Hladnije pivo utječe i na to da receptori okusa i mirisa u ustima i nosu odumiru i vrlo je tada teško osjetiti neki okus.
  Evo temperatura na kojim se služe glavne vrste piva:


  Aleovi od 7°C do 11°C
  Lageri od 5°C do 9°C
  Stouti od 8°C do 13°C
  Stari aleovi na sobnoj temperaturi 

  Čaše iz kojih se pije pivo

  Da bi pivo, dok se pije, duže vrijeme zadržalo svoju kvalitetu, odnosno temperaturu koja je optimalna za određenu vrstu, najpogodnije su čaše koje imaju debelo staklo. Takva čaša služi kao izolator od vanjske temperature. Zbog toga su krigle vrlo popularne, jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Osim krigli koriste se i čaše sa "stalkom" jer sprečavaju da ruka, koja drži čašu, grije pivo. Takve čaše se hvataju za stalak, a ne za tijelo. 
  U svakom slučaju i krigla i čaša moraju biti dovoljno velike da može stati cijelo pivo, iz boce, sa pjenom. Mnogi ne vole pjenu tako da pivo ulijevaju duž ivica čaše. Pjena je dosta bitna i mnogo utječe na opći utisak o nekom pivu. Spriječava zagrijavanje piva i nalazi se kao izolator između piva i vanjske sredine i daje pivu neophodnu gorčinu, okus pivskog kvasca i miris.
  Određene vrste piva imaju svoju vrstu čaša. Tako npr. pils piva se piju iz čaša sa nogom koja je u obliku tulipana, dok npr. bavarsko pivo se pije iz krigli sa debelim staklom. Alt piva se piju iz čaša koje su prave, tanke i uske.

  Generalno, pivo se može poslužiti u bilo kojoj dobro ispranoj čaši, na kojoj nema mrlja ili tragova masnoće. Sredstva za pranje posuđa i masnoća jako loše utječu na pivo. Neki poznavatelji piva čak smatraju da se pivska čaša nikad ne smije prati deterdžentom ili se brisati krpom iznutra.  Ulijevanje piva

  Kao prvo, čaša mora biti dovoljno velika da u nju stane cijelokupni sadržaj boce i da ostane malo mjesta za pjenu. Kvalitetna piva se ulijevaju na slijedeći način: prvo se napravi malo pjene na dnu čaše, pa se naglo ulije ostatak piva. Pivo ovako dobija lijepi "okovratnik" od pjene (kao katolički svećenik).
  Ako na ovaj način pokušate uliti pivo neke mega pivovare (npr. Heineken ili Budweiser) ili neko domaće pivo, večina piva naći će se izvan čaše. To se događa zato što mega pivovare dodaju ugljični dioksid svom pivu. Zato oprezno sa ovim pivom!